Two Way Table Statistics

 

Two-way tables are more important in statistics. Before solve a problem student does learn the two-way tables definition and formulas. It is more help for prepare a exam. In statistics, table contains number of rows and columns. The rows denoted as (r) and columns denoted as (c) in the cell (ij) represents a value resulting from that row and column. In this might be called a row by column table if row=column=2 like as (r=c=2) this is called a two –way tables.

How to Learn Two Way Table Statistics:-

In the following example to explain the how to learn two-way table statistics:

There are 66 students in a class. For each member there are four possible responses. This information has been representing in two way tables.

 

Like bike

Don’t like bike

Like car

22

16

Don’t like car

15

13

  1. How many of you like car?
  2. How many of you like bike?


Solution:-

Given:
 Totally 66 students in a class

  1. How many of you like car?

     Answer:  38

2. How many of you like bike?
     Answer:  28

This is a simple and easy way to calculate the two-way tables.

Example Problems for Two Way Table Statistics:-

Problem 1:

There are 110 pupils in a colony to survey how many pupils has Tv and computer. For each pupils there are four possible responses.

 

Had computer

Don’t have computer

Had Tv

38

26

Don’t have TV

16

30

 

1. How many of you had TV?
2. How many of you had Computer?
3. How many of you don’t have TV?
4. How many of you don’t have Computer?

Solution:-

Given: Totally 110 pupils in a colony

1. How many of you had TV?

Answer:   
Calculate the second row values 38+26 = 64. So 64 pupils had TV.

2. How many of you had Computer?

Answer:   
Calculate the second column values 38+16 = 54. So 64 pupils had computer.

3. How many of you don’t have TV?

Answer:   
Calculate the third row values 16+30=46. So 46 pupils don’t have TV.

4. How many of you don’t have Computer?

Answer:   
Calculate the third column values 26+30 = 56. So 56 pupils don’t have computer.


Problem 2:

There are 64 students in a class. For each student there are four possible responses.

 

Like football

Don’t Like football

Like cricket

21

19

Don’t like cricket

12

12

 

1. How many of you like cricket?
2. How many of you like football?
3. How many of you don’t like cricket?
4. How many of you don’t like football?

Solution:-

Given: Totally 64 students in a class

1. How many of you like cricket?

Answer:   
Calculate the second row values 21+19 = 40. So 40 students like cricket.

2. How many of you like football?

Answer:   
Calculate the second column values 21+12 = 33. So 33 students like football.

3. How many of you don’t like cricket?

Answer:   
Calculate the third row values 12+12=24. So 24 students don’t like cricket.

4. How many of you don’t don’t like football?

Answer:   
Calculate the third column values 19+12=31. So 31 students don’t like football.